Het 2C haartype | Snelle referentiegids & makkelijke verzorgingstips - Dutch Hairshop (2024)

Van alle 12 mogelijke haartypes is 2C het golvendste van de type 2 golvende haartypes. Borderline krullend en vol met wervelende, golvende textuur, 2C haar is gekend als een uitdaging om goed te verzorgen en te onderhouden.

Maar eens je gewapend bent met de juiste verzorgingsmethodes en -tips, zul je een pro zijn in de verzorging van 2C haar en er betere dagen door hebben. Lees verder om alles te weten te komen wat je moet weten over 2C haar!

We bespreken de beste en slechtste kenmerken van dit haartype, de beste methodes om je haar te wassen, drogen en stylen, de ideale types van producten voor dit haartype, en meer.

Wat is het 2C haartype?

Het 2C haartype | Snelle referentiegids & makkelijke verzorgingstips - Dutch Hairshop (1)

MillaF/Shutterstock

De 2C haartype is het golvendste haartype voordat je in volledig krullend gebied komt. Het wordt gekenmerkt door medium tot grove haarlokken met een opvallende golvende textuur die sterk lijkt op krullen.

Het 2C haartype is niet gevoelig voor vettigheid zoals 2A en 2B dat kunnen zijn. In plaats daarvan neigt het naar droogheid en kroeshaar, net als krullend haar. Je golven kunnen zo intens zijn dat ze er voor jou en anderen uitzien als krullen.

Het enige dat 2C golven onderscheidt van type 3 krullen is het feit dat 2C golven niet het volledige S-vormige patroon vormen dat type 3 krullen wel doen. Type 2C haar staat bekend om het volgende:

  • Medium tot grove lokken textuur
  • Vatbaar voor uitdroging
  • vatbaar voor kroes
  • Intensieve vochtbehoefte
  • Producten nodig om golven onder controle te houden en te definiëren

Weet u niet zeker of u 2C golven heeft of beter past in een ander haartype? Het is mogelijk dat u een 2B of 3A bent (de twee types die het meest lijken op 2C). Neem een kijkje om te zien welk type het beste bij uw haar past.

  • 2B Haar: lokken met een gemiddelde textuur, losse, beachy golven, neiging tot kroes en enige droogte
  • 2C Haar: haar met gemiddelde tot grove textuur, met opvallende golven, gevoelig voor droogte en veel pluis
  • 3A Haar: losse krullen met een fijne tot gemiddelde textuur, ongeveer de omtrek van een wijnkurk

Als 2C nog steeds het beste bij uw haar past, lees dan verder om te zien hoe u uw prominente golven het beste kunt verzorgen en onderhouden!

Beste eigenschappen van 2C haar

Intens golvend, vol body en volume, en van nature bestand tegen beschadiging, er is veel om van te houden bij 2C haar. Hier zijn enkele van de beste eigenschappen van dit haartype.

Prominente golven

Het 2C haartype is zo golvend als je maar kunt krijgen zonder in volledig krullend gebied te breken. Dit maakt haarverzorging voor 2C haar iets gemakkelijker dan voor de type 3 curlies (3A, 3B, en 3C).

Je golven zijn prominent aanwezig, strakker dan de losse, beachy golven die je bij type 2B ziet. Maar ze vormen geen volledige S-vormige krullen, zodat je nog steeds die nonchalante, slordig-textuur stijlen kunt aantrekken die nu zo trendy zijn.

Natuurlijk bestand tegen beschadigingen

De grovere textuur van je 2C haar maakt het van nature meer schadebestendig dan fijnere haartypes (2A en 2B). Dat komt omdat uw grovere lokken een extra binnenlaag bevatten, de medulla, waardoor het beter bestand is tegen hitte en chemische schade dan fijnere haartypes.

Terwijl fijn en medium haar microscopische schade kan oplopen door regelmatig kleuren, bleken, permanenten of zelfs warmtestyling, kunnen je dikkere lokken meer van deze activiteiten weerstaan zonder duidelijke tekenen van schade te vertonen.

Volheid en Volume

De ultragolvende vorm van je lokken zorgt ervoor dat elk individueel haar “meer ruimte inneemt” als het buigt en ronddraait op je hoofd. Combineer dat met de medium tot grove textuur van je lokken.

Het resultaat is haar dat er voller en dikker uitziet met veel vleiend volume. Zelfs als je haardichtheid (het aantal haren op je hoofd) niet hoog is, kun je er zeker van zijn dat je 2C waves er altijd dicht en vol uit zullen zien. Dat is altijd een bonus in ons boek!

Slechtste Kenmerken van 2C Haar

De ruwheid van het 2C haartype kan haarverzorging uitdagender maken, en verzorgingsmethodes die werken voor andere haartypes zijn niet altijd doeltreffend voor 2C haar. Hier zijn enkele van de meest uitdagende problemen met 2C haar.

Chronische droogheid

Golvend 2C haar is vatbaar voor chronische droogheid door de vorm van de strengen. Hoe golvender of krulleriger je haar is, hoe meer moeite de natuurlijke oliën van je hoofdhuid hebben om langs de lokken te reizen om vocht en voedingsstoffen te leveren.

Aangezien 2C haar het golvendst is van de type 2 golvende types, heb je meer te maken met droogheid dan 2A en 2B types. Het is gemakkelijk genoeg te behandelen door je te concentreren op het toevoegen van vocht aan je haarverzorgingsroutine, maar je wilt het niet overdrijven. We gaan hier zo meteen dieper op in.

Veel pluis

Met chronische droogheid komt helaas ook kroes. Afhankelijk van hoe goed je je haar hydrateert en hoe beschadigd het is, kan je te maken krijgen met een beetje of veel kroes. Kroeshaar geeft een rommelige look aan een stijl, dus je kunt het gebruiken voor nonchalante, losjes gestructureerde looks.

Maar het is niet ideaal voor gepolijste stijlen. Voldoende vocht inbrengen en bestaande schade herstellen zal het pluizen echt verminderen. Regelmatige proteïne-verrijkte haarmaskers zijn een geweldige manier om beide problemen in één stap te behandelen.

Lees Volgende: Hoe je van pluizig haar afkomt

Kan er pluizig uitzien

Je 2C golven zijn op hun best volumineus en op hun slechtst pluizig of gezwollen. Veel kroes in combinatie met intens golvende lokken creëert de perfecte pluisstorm, waardoor je ongecontroleerd volume krijgt dat doet wat het wil en niet goed samenklontert in golfgroepen.

Je kunt de pluizige look vermijden door je te concentreren op het gebruik van producten die zijn samengesteld om je golven te controleren en te definiëren, niet om volume toe te voegen of je haar dikker te laten lijken.

Tips voor onderhoud en verzorging

Het is ideaal om 2C-haar gezond, gehydrateerd en sterk te houden met beter gedefinieerde golven. De juiste producten en verzorgingsroutines zullen u helpen dit te bereiken. Hier leest u hoe u 2C golven het best kunt verzorgen en onderhouden.

2C haar wassen

Je moet 2C haar wassen 2-3 keer per week voor de beste resultaten. Als je vaker wast, onttrek je je voedende, vochtinbrengende natuurlijke oliën aan je haar en vererger je het probleem van droogheid en pluis.

Als je haar dichter bij stug (dikker dan een draad) dan medium (ongeveer de dikte van een draad) is, kan je er misschien mee wegkomen om het slechts één keer per week te wassen. Vochtigheid moet deel uitmaken van elke haarverzorgingsstap die je neemt met 2C haar.

Een vochtinbrengende (bij voorkeur sulfaatvrije) shampoo is een goed idee voor dit haartype. Vermijd volumineuze of verdikkende shampoos die kunnen leiden tot de gevreesde pluizige textuur. Kies in plaats daarvan voor gladmakende, vochtinbrengende of schadeherstellende shampoos.

En altijd, altijd, altijd opvolgen met een rijke conditioner van aanzet tot punt. Het kan zijn dat je haar extra vocht nodig heeft in de vorm van een leave-in conditioner of wekelijkse deep conditioning behandelingen.

Drogen van 2C Haar

Aangezien 2C haar iets beter bestand is tegen beschadiging omdat het grover is dan de andere golvende types, is het makkelijk om te denken dat het onoverwinnelijk is. Maar dat is het niet! Je moet nog steeds beperken hoe vaak je je haar verwarmt, föhnt, en bewerkt.

De grofheid van je haar betekent dat schade langer duurt om je lokken aan te tasten, maar elke keer dat het in contact komt met agressieve chemicaliën of hoge warmteniveaus, ontstaat er schade op een microscopisch niveau.

Na het wassen en conditioneren van 2C haar, moet je het aan de lucht laten drogen. Dit voorkomt beschadiging door hitte en houdt het haar gehydrateerd en gezond.

Op dagen dat je haast hebt of een gepolijste stijl wilt rocken, gebruik hittebeschermer voordat je het haar föhnt of hete gereedschappen gebruikt. En gebruik altijd de laagste warmtestand om oververhitting van je haar te voorkomen.

Styling 2C Haar

Het stylen van 2C haar vereist een beetje product voor de beste resultaten. Hoewel je golven levendig en intens zijn, kunnen ze ook weerbarstig en wild zijn zonder de juiste producten om ze onder controle te houden en vorm te geven.

Aangezien kroes en pluizigheid de neiging hebben om het 2C haartype te teisteren, zal je ideale oplossing vochtinbrengende producten zijn die helpen om je golven onder controle te houden en te definiëren. Zwaardere producten die te veel zijn voor fijnere golven zijn perfect geschikt voor je 2C haar.

Krul crèmes, gels, en serums zijn allemaal geweldige keuzes voor 2C golven. Deze producten doen veel van het werk voor je, zodat je je haar alleen maar hoeft te reinigen, de producten in te smeren, en aan de lucht te laten drogen of diffuus te drogen.

Enkele van onze favoriete go-to stijlen voor 2C golven kunnen wekelijkse styling een stuk makkelijker en meer voorspelbaar maken. Hou deze stijlen in gedachten op dagen dat je niet zeker bent wat te doen met je haar.

Krul Crème & Luchtdroge Golven

Het 2C haartype | Snelle referentiegids & makkelijke verzorgingstips - Dutch Hairshop (2)

Wavebreakmedia/Shutterstock

Laat de natuurlijke vorm en textuur van je haar het meeste werk doen! Voor een gemakkelijke stijl die je natuurlijke textuur laat zien en je haar niet beschadigt, verwerk je een krulcontrolecrème in je haar voordat je het aan de lucht laat drogen.

We houden echt van OGX Locking + Coconut Krullen Air Dry Cream voor 2C golven omdat het hydraterend is en een medium hold biedt. Je haar zal niet knapperig of stijf zijn met deze formule.

Dus je golven zullen er veerkrachtig en gedefinieerd uitzien terwijl ze voelbaar zacht blijven. Scrunch je golven na het inwerken van het product om de golven te hervormen en houd je handen uit je haar als het droogt om overmatig pluizen te voorkomen.

Krul Crème & Diffuse Golven

Het 2C haartype | Snelle referentiegids & makkelijke verzorgingstips - Dutch Hairshop (3)

Progressman/Shutterstock

Bereik een krullerige textuur wanneer je je 2C golven diffuseert met een föhn en diffuser hulpstuk. Diffuseren met een opwaartse schepbeweging zorgt ervoor dat je golven hun volledige vormpotentieel bereiken en brengt echt het volume en de buiging in je lokken naar voren.

We raden aan om hittebeschermende spray, anti-krulserum en krulcontrolecrème aan te brengen voordat je je golven droog diffuser. Voor extra volume, diffuse droog ondersteboven. Voor meer gecontroleerde golven, sta rechtop en diffuser kleine secties per keer.

Hoge paardenstaart

Het 2C haartype | Snelle referentiegids & makkelijke verzorgingstips - Dutch Hairshop (4)

Roman Samborskyi/Shutterstock

Hoge paardenstaarten zijn geweldig voor 2C haar, vooral tussen wasdagen in of wanneer je wanhopig bent om je volumineuze haar uit je gezicht te krijgen. Je kunt je hoge paardenstaart op twee verschillende manieren aanpakken: Natuurlijk getextureerd of sluik.

Voor een natuurlijk getextureerde, volumineuze hoge pony: Laat je manen aan de lucht drogen met een krulcontrolecrème (er is een goede hierboven gelinkt) voordat je ze in een paardenstaart op je kruin of hoger trekt.

Voor een sluike hoge pony kun je overal hittebeschermer sprayen en opvolgen met een beetje anti-frizz serum om het te sluik te maken. Föhn je haar met een ronde borstel op de laagste warmtestand en trek het vervolgens in een hoge paardenstaart. Gebruik een beetje haarlak om de lokken op hun plaats te houden.

Dingen om te overwegen

U hebt alles geleerd over het 2C haartype in deze beknopte handleiding – de beste en slechtste eigenschappen, hoe vaak u het moet wassen, de beste manier om het pluisvrij te drogen, en stylingtips om uw golven gecontroleerd en gedefinieerd te houden.

Voor u gaat, hebben we nog een paar nuttige tips over de verzorging van het 2C haartype:

  • Zorg bij elke stap voor vocht. Shampoo, conditioner, golfversterkende producten en wekelijkse behandelingen zijn allemaal mogelijkheden om wat meer vocht in je stugge, dorstige lokken te brengen. Zoek naar producten die vochtinbrengend, hydraterend of verzachtend zijn om er zeker van te zijn dat je voldoet aan de intense vochtbehoeften van je 2C haar. Je zult merken dat je haar minder pluist en pluist wanneer je manen voldoende gehydrateerd zijn.
  • Omarm de volheid. Laat je niet verleiden om je haar uit te dunnen met een uitdunschaar of om te overdrijven met laagjes (hoewel zachte laagjes geweldig zijn voor 2C-haar). De ruwheid en het volume van je haar geven je manen een gezondere, levendigere look – zolang het maar goed gehydrateerd is en niet te pluizig.
  • Wapen jezelf met de juiste producten. Je hebt minimaal een vochtinbrengende sulfaatvrije shampoo, een vochtinbrengende conditioner, een anti-krulserum en een krulcontrolecrème of -gel nodig om goed voor 2C golven te zorgen. Nog beter is het als je een wekelijkse vochtinbrengende behandeling gebruikt die verrijkt is met schadeherstellende proteïnen. Als het nog steeds moeilijk is om aan je vochtbehoefte te voldoen, investeer dan in een verwarmde conditioner om het vocht dieper te laten doordringen.
  • Vermijd veel voorkomende bronnen van schade. Als je je haar regelmatig bewerkt of warmte stylt, moet je ervoor zorgen dat je manen daar niet onder lijden. Let op tekenen van schade, zoals meer breuk, klitten, of een ruwe, broze textuur. Als je deze tekenen begint te zien in je 2C haar, is het tijd om veel voorkomende bronnen van schade (warmtestyling, kleuren, bleken, permanenten, enz.) te elimineren en je haar wat tijd te gunnen om te herstellen.

Weet u niet zeker of u 2C haar heeft? Probeer dit

Het 2C haartype is één van onze favorieten omdat het zo levendig en vol is. Dit haartype met veel textuur is het golvendste van allemaal en heeft alle voordelen van krullen, maar weinig van de uitdagingen.

Kroes, droogheid en pluizig volume zijn misschien je grootste problemen met 2C haar, maar het is gemakkelijk genoeg om deze problemen te behandelen en op te lossen met voldoende vocht.

Nu je alle kennis hebt om beter voor je 2C golven te zorgen, wapent u zich met de juiste producten en begint u deze tips in praktijk te brengen. Je zult beloond worden met gladdere, meer gedefinieerde golven met minder pluis. En uw haar zal gezonder zijn dan ooit!

Als je nog steeds niet 100% zeker bent dat je haar onder het 2C type valt, zou je een 2B of 3A kunnen zijn. Doe onze 3-vragen haartype quiz of bekijk onze eenvoudige haartype tabel om er zeker van te zijn dat je je haar goed getypeerd hebt.

Het 2C haartype | Snelle referentiegids & makkelijke verzorgingstips - Dutch Hairshop (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5912

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.